4.4.11

Enraonar / Hablar


















Els passats dies 23 i 24 de Març es va celebrar el 3er Congrés del Tercer Sector Social. Més de 1.700 persones hi assistiren i molts varen ser els col•loquis, les taules temàtiques i les àgores d’experiències. Tots ells moments de reflexió en relació a les actuacions de les entitats del tercer sector, el seus fins, les seves missions i els valors i les actuacions del seus professionals i voluntaris.

M’agradaria comentar un tema que en va fer pensar. Es parlava de la ètica, la filosofia i del fet de treballar la capacitat d’enraonar. Una capacitat aquesta que potser estem perdent, tal com va apuntar en Joan Canimas, (Coordinador científic de l’observatori d’Ètica Aplicada a la Intervenció social, OEAIS).

El concepte d’enraonar s’entén com la capacitat d’ establir diàlegs amb altres per anar formant el nostre pensament. La majoria de les vegades dialoguem per a imposar les nostres idees i no escoltem als altres, mantenint al final de la conversa els mateixos pensaments que al començament de la mateixa. A més, pensem que si els altres no han canviat és el seu problema, sense tenir en compte que enraonar és més un apropament i un entendre’s, que no el fet de defensar les nostres idees, sense escoltar les dels altres.

Conclusió: Dediquem més temps a enraonar i menys a imposar!


Los pasados días 23 y 24 de Marzo se celebró el 3er Congreso del Tercer Sector Social. Más de 1.700 personas asistieron y muchos fueron los coloquios, las mesas temáticas y las ágoras de experiencias. Todos ellos momentos de reflexión en relación a las actuaciones de las entidades del tercer sector, sus fines, sus misiones y los valores y las actuaciones de sus profesionales y voluntarios.


Me gustaría comentar un tema que me dio que pensar. Se hablaba de la ética, la filosofía y del hecho de trabajar la capacidad de hablar. Una capacidad ésta que quizás estamos perdiendo, tal y como apuntó Joan Canimas, (Coordinador científico del observatorio de Ética Aplicada a la Intervención social, OEAI).


El concepto de hablar se entiende como la capacidad de establecer diálogos con otros para ir formando nuestro pensamiento. La mayoría de las veces dialogamos para imponer nuestras ideas y no escuchamos a los demás, manteniendo al final de la conversación los mismos pensamientos que al comienzo de la misma. Además, pensamos que si los demás no han cambiado es su problema, sin tener en cuenta que hablar es más un acercamiento y un entenderse, que no el hecho de defender nuestras ideas, sin escuchar las de los demás.


Conclusión: ¡Dediquemos más tiempo a hablar y menos a imponer!

No hay comentarios:

Publicar un comentario